Inloggen  |  Registreren

Fameuze traditie Bachs Johannes-Passion door Nieuw Bach Ensemble

Uitvoerenden:

Nieuw Bach Ensemble o.l.v. Krijn Koetsveld
Collegium Delft

Beheerder:

NwBE

Datum en tijd:

dinsdag 16 april 2019
Aanvang: 20.00

Locatie:

St. Franciscus Xaverius
't Zand 29
3811GB Amersfoort  (Utrecht)

Datails:

Bezoek de website
Stuur een Email
Facebook pagina
Programma:

Nieuw Bach Ensemble m.m.v. Collegium Delft o.l.v. Krijn Koetsveld
Evangelist: William Knight; Christus: Erks Jan Dekker.
Aria’sAria’s: Wendy Roobol (sopraan), Tobias Segura Peralta (altus); William Knight (tenor), Jonathon Adams (bas).

Ook dít jaar zal het NwBE Bachs Johannes-Passion zoals ieder jaar weer uitvoeren in de Franciscus Xaverius aan ‘t Zand in Amersfoort. Dat is immers inmiddels een veel geprezen traditie.
En zéker nu Amersfoort hard op weg is om zich te profileren als ‘Johannes-Passion stad’ (tegenover Naarden als ‘Matthäus-Passion stad’) is deze traditie zinvoller en waardevoller dan ooit tevoren.
Want misschien is het nog niet algemeen bekend: samen met de gemeente, bedrijven en instellingen zet het NwBE zich in om Amersfoort als ‘Johannes-Passion stad’ op de kaart te zetten.

Bovendien is het zitcomfort in de Franciscus Xaverius aanmerkelijk toegenomen: afgelopen zomer hebben de 88 jaar oude, massief eikenhouten kerkbanken – hoe mooi en authentiek ook – plaatsgemaakt voor moderne stoelen. Deze ‘opgeofferde authenticiteit’ wordt gecompenseerd door het gegeven dat het NwBE sinds 2016 werkt met het op originele instrumenten spelende barokorkest Collegium Delft. Vanuit een comfortabele zitplaats kunt u nu de ‘autenthieke’ Johannes-Passion beluisteren.

Rondom de uitvoering van Bachs Johannes-Passion op dinsdag 16 april 2019 worden er in het kader van ‘Amersfoort Johannes-Passion stad’ extra activiteiten georganiseerd. Zodra hier meer over bekend is zullen we daarover berichten.

Extra informatie
Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de – veel omvangrijke – Matthäus-Passion.
In latere jaren maakte Bach verschillende afwijkende versies van de Johannes; hedendaagse uitvoerders staan dan voor de taak om daar een keuze uit te maken. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2019 het majestueuze openingskoor ‘Herr, unser Herrscher’ en het prachtige slotkoraal ‘Ach Herr, lass dein lieb' Engelein’; ook is opnieuw gekozen voor de virtuoze bas-aria ‘Himmel reiße, Welt, erbebe’ waar de sopranen van het koor het passiekoraal ‘Jesu, deine Passion’ doorheen vlechten.

Om de geweldige muziek van de Johannes-Passion te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als Johann Sebastian Bach zelf gebruikte, werkt het NwBE in 2019 opnieuw samen met het barokorkest Collegium Delft.
Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘volk’ in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen die de reflectie van de geloofsgemeenschap tot uitdrukking brengen.

Doelstelling van Collegium Delft: het begeleiden van (kamer)koren en solisten in kleine bezetting in – vooral – het barok- en klassieke repertoire. Het ensemble streeft daarbij naar uitvoeringen op superieur niveau. De bevlogen musici houden zich voortdurend en diepgaand bezig met de uitvoeringspraktijk van barokmuziek.
Hun ruime ervaring in samenspel en begeleiding staat garant voor geweldige, fantasievolle uitvoeringen.

Overige informatie:

Volwassenen: 1e rang: € 49,50 / Studenten: 1e rang: € 49,50 / Onder de 18 jaar: 1e rang: € 29,-
Volwassenen: standaard: € 39,50/ Studenten: standaard: € 29,50 / Onder de 18 jaar: standaard: € 22,-

Voorverkoop tot 16 maart 2019:
Volwassenen 1e rang: € 46,- / Standaard: € 34,-

Kaartverkoop:https://www.klassiekemuziek.nl/nieuw-bach-ensemble