Inloggen  |  Registreren

in-honorem-dei

Details:


Woonplaats: Schiedam  (Zuidholland)


RSS Feed
Stuur een Email
Facebook pagina
Mannenkoor “In Honorem Dei” zingt gregoriaanse & Latijnse gezangen o.l.v dirigent Bas van Houte.


In Honorem Dei (IHD) is oorspronkelijk een kerkkoor opgericht in Schiedam op 16 februari 1880. De thuisbasis van dit koor is de basiliek van Schiedam. Dirigent & organist Bas van Houte begeleidt het koor wekelijks bij hun gregoriaanse & Latijnse gezangen.

Unesco & Immaterieel Erfgoed Nederland.
In 2017 is het koor met hun Gregoriaanse zang aangemeld bij het netwerk van Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. Ook is het verzoek van het koor door te willen naar de inventaris geaccepteerd. Dit betekent dat er een erfgoedplan komt voor het behoud van dit immaterieel erfgoed.
Lees meer.......

Noten lezen
Het koor leest 2 soorten notenschrift. De eeuwenoude gregoriaanse gezangen staan genoteerd in neumenschrift. Dit schrift vraagt een andere manier van lezen dan het moderne notenschrift. Alle gezangen met neumenschrift zijn gebundeld in een graduale die ter beschikking worden gesteld.
Motetten en andere klassieke stukken genoteerd in het hedendaagse moderne notenschrift,

Repertoire
Natuurlijk was en is ook de meerstemmige koormuziek aan mode onderhevig. Sommige destijds populaire componisten staan nu niet meer op het programma, maar de besten, de klassieken, komen steeds weer terug. In het huishoudelijk reglement van In Honorem Dei staat vermeldt dat het repertoire in principe bestaat uit: meerstemmige Latijnse missen, motetten & gregoriaanse gezangen. Deze laatste betreft niet alleen proprium gezangen. Dat bij dit repertoire geen Nederlandse gezangen vermeld worden is geen vergissing maar een welbewuste keuze voor de traditionele Latijnse en gregoriaanse misgezangen.

Beluister hier onze zang.

Bekijk hier ons repertoire.

Neem contact met ons op voor meer informatie.